20 oktober 2008

Slånbär






På vår stora skogstomt för jag en kamp med slånbären som sprider sig med intensiv kraft. Men de flesta snåren får vara kvar med sina svarta blanka stammar och krokiga grenar med kusligt långa vassa taggar på. Varför då? kan man undra men jag vet varför. På våren blommar de på bar gren med så mycket täta små skira vita blommor att det ser ut som snö. Så vackert, så vackert! Nu på hösten finns de fina frostblå bären som gör att hela snåren skiftar i blått. Bären är kärva men vi plockade i helgen flera liter för att kunna göra slånbärssaft. Prova inte att äta bär även om de ser goda ut. Hela munnen snurkar ihop sig, värre än när man äter en omogen banan. För att kärvheten skall minska bör bären vara utsatta för en frostnatt, men den orkar vi inte vänta på. Fåglarna äter gärna bär och vi vill ha några också. Så vi lägger dem i frysen för en fuskfrostnatt, bären alltså, inte fåglarna. Så här gör du slånbärssaft:
2 liter slånbär
7 dl vatten
7 dl socker/liter avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat/liter saft

Gör så här:
Lägg bären i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över bären. Täck med plast och låt dem stå svalt till nästa dag. Sila upp vattnet i en kastrull, hetta upp och häll över bären. Denna procedur skall upprepas tre gånger, så det tar tre-fyra dygn innan du får din saft. När så dessa alla gånger upprepats silar du alltihop genom en silduk. Låt det gärna stå länge så det rinner av ordentligt. Mät upp mängden saft i en kastrull och tillsätt rätt mängd socker. Koka upp och skumma ytan med en sked. Tillsätt natriumbensoat om du vill. Jag brukar bara skölja mina saftflaskor med atamon och sedan förvarar jag saften i kylskåpet. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Skruva på lock och låt dem kallna.







Och så tog vi våra slånbär och åkte norrut hem till Stockholm. Våra armar hade rivet skinn efter närkamp med de ilskna slåntaggarna. När vi kom mot Söder låg Globen där - som ett stort slånbär! Vi tog en sväng upp på Henkan för att plåta.









Inga kommentarer:

Archive