En riktigt god familjefavorit är nudelsoppa. Efter en resa i Vietnam för flera år sedan blev jag inspirerad och började göra lite olika nudelsoppor. Den här är en vardagssoppa där var och en kan krydda med extra chili, salladslök och fish sauce.
Det behövs:
2 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 citrongräs
40 g färsk ingefära
ev 1 stjärnanis
300 g kycklingfilé
250-300 g glas eller risnudlar
150 g skalade räkor
150 g pak choi eller spenat
Tillbehör:
finstrimlade salladslökar
finhackad chili
fish sauce
lime
Gör så här:
1. Koka upp vatten med buljongtärningar, grovt skivat citrongräs, skivad ingefära och stjärnanis. Låt det sjuda under lock några minuter. Skär kycklingfiléerna i ca 2 cm stora bitar och lägg dem i den sjudande buljongen. Låt dem koka ca 5 minuter tills de flyter upp. Lyft upp dem med en hålslev och lägg i en skål. Håll buljongen het.
2. Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna. Häll av kokvattnet och lägg nudlarna tillbaks i kastrullen med lite kallt vatten i så de inte klibbar ihop.
3. Gör i ordning olika skålar med skalade räkor, hackad pak choi, strimlad salladslök och finhackad chili.
4. Vid servering: tag en portionsskål och lägg kokta nudlar. Lägg i kokt kyckling, räkor och pak choi. Häll på het buljong och smaksätt med lök, chili och fish sauce. Lite lime att pressa i är också gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar